Grans i petits, tots ens sabem tots els seus temes de principi a final. La Dàmaris és, actualment, la reina de les bandes sonores d’escoles bressol i escoles del país! Però tot i conèixer bé les seves cançons, què més en sabem, de la Dàmaris Gelabert? Sabeu que és tota una experta en musicoteràpia? Que els seus dos fills es dediquen a la música? Sabeu que ens pot explicar moltes coses interessants sobre la influència de la música als nens? Li fem una entrevista una mica a fons per conèixer-la millor!
Com vas començar a dedicar-te a la música infantil?
Feia de mestra de música a infantil a algunes escoles i quan vaig marxar a estudiar al Berklee College of Music (Boston), vaig decidir que el meu projecte de final de carrera fossin unes cançons que expliquessin els conceptes musicals bàsics als nens. Així van néixer les cançons i el projecte del meu primer disc.
Tens una filla que canta a un cor i el teu fill és el guitarrista de la teva banda. Els vau introduir a la música de petits? Com?
Tinc dos fills, l’Adrià i la Laia, tots dos estudien i es dediquen a la música. El primer disc el vaig enregistrar per publicar-lo quan estava embarassada d’ella, vaig haver de parar l’enregistrament perquè em venien les primeres contraccions i vam tornar a l’estudi a acabar de gravar, quan ella tenia un mes. Ara ella canta al cor In Crescendo. L’Adrià és el guitarrista de la banda, tots dos han participat des de ben petits en els meus discos. Com que el seu pare, l’Àlex, també és músic. Casa nostra ha estat sempre i segueix plena de música. La música els ha arribat de forma natural, com un llenguatge més que forma part de les seves vides.
Segur que tu i el teu marit heu ensenyat moltes coses de música als vostres fills, però què us ha ensenyat ells a vosaltres?
Tots dos ens han ensenyat que la música és un mitjà de comunicació emocional únic i imprescindible.
Què passa quan el teu fill et diu que no vol seguir estudiant música? Com a pares què hem de fer?
Hauríem d’intentar que aquesta frase no arribés mai, els nens s’ho haurien de passar bé quan fan música, crec que el problema està què en algunes escoles de música l’ensenyament és encara massa teòric i avorrit. Els nens han d’aprendre música fent-la, cantant i tocant amb altres i pels altres. Quan fas música és quan descobreixes la passió per la música i quan aprens de veritat.
Quina música s’ha de posar als nens i nenes?
Tota, en especial tota la música que a nosaltres ens emocioni. Quan els nens veuen com nosaltres ens emocionem amb els nostres temes favorits és quan reben el significat real de la música. Com més informació musical tinguin més aprendran sobre la música. El llenguatge musical, serà més ric, si des de petits els oferim la possibilitat d’escoltar tot tipus de música.
Quan vas decidir estudiar musicoteràpia i per què ho vas fer?
Estava estudiant pedagogia en l’especialitat de terapèutica a la UB (des de petita també havia estudiat i seguia involucrada amb el món de la música), i quan vaig descobrir la musicoteràpia vaig pensar que des d’ella podria treballar amb les meves dues passions: la música i els nens.
Ensenyes musicoteràpia. Per què cura la música? Cura a petits i grans?
Sí, per descomptat a petits i grans, la música és un canal excel·lent des del punt de vista terapèutic. Cura perquè té una influència molt important en l’ésser humà i això fa possible que a través d’ella poguem arribar a millorar la salut mental, física i socioemocional.
Per què pot servir la música en el cas dels nens? Què els pot ensenyar?
La música serveix per arribar de forma integral al nen. Arriba als dos hemisferis cerebrals, ajuda a la connexió neuronal entre els dos hemisferis, té relació amb moltes intel·ligències i, per tant, actua com a estimulant en els processos cognitius, afectius i senso-motrius.
En especial la cançó és una de les millors estratègies educatives: queda instaurada en la memòria per sempre, suposa una estratègia d’aprenentatge previ i en definitiva els nens només aprenen quan es diverteixen, quan juguen, quan s’ho passen bé i cantar, ballar… És un joc molt divertit!
Què creus que és el que agrada tant als nens i nenes de les teves cançons? Per què els criden l’atenció per sobre de la resta?
Crec que la clau de la fórmula és que, des del punt de vista melòdic i de continguts són senzilles, properes i divertides i això fa possible que els nens les puguin aprendre i cantar. I des del punt de vista harmònic i rítmic són riques i complexes, pensades amb molta cura per donar una bona qualitat musical.
Què ens pots dir com a curiositat de la influència de la música als nadons que encara són dins la panxa de la mare?
L’oïda és el primer dels sentits que es forma, estem preparats per escoltar a partir de la 15/16 setmana de gestació. Això vol dir que ja podem escoltar sons interiors, el batec del cor, la veu de la mare i també sons exteriors. Quan els nadons escolten música de forma intrauterina, responen a la música, es mouen i, per suposat, aquelles cançons i músiques que han escoltat abans de nèixer queden a la seva memòria i quan neixen les reconeixen i això els pot aportar seguretat i calma. Personalment, crec que si cantes al teu nadó quan estàs embarassada, ell mateix decideix quina és la seva cançó favorita i ho sabràs perquè quan neixi i li cantis aquella cançó es calmarà, somriurà…
Ens expliques una mica com serà el Festivalot? Tots els nens i nenes que et vénen a veure estan molt impacients!!