“Al festivalot portem un concert Bestial”

Cada cançó que cantaran al Festivalot tindrà una bèstia a dins. Això ens avancen el Quartet Mèlt sobre el concert que portaran a l’Auditori de la Mercè el dia 28 de maig. Coneguts per ser els guanyadors de l’última edició del programa Oh Happy Day! , les seves quatre veus a capella ens descobreixen tota la màgia de la veu i la música. No us perdeu l’oportunitat de conèixer a fons la Magalí (soprano), Ariadna (contralt), l’Eloi (tenor) i l’Oriol (baríton), canten com els àngels i són encantadors!
Molts nens i nenes canten en un cor. Des de quina edat vau començar vosaltres a cantar en corals?
Tots quatre hem anat al conservatori des de ben petits, així que no érem ni pre-adolescents que ja hi devíem començar a cantar en cors.
Quins paral·lelismes trobaríeu en parlar de formar part d’una coral i, per exemple, formar part d’un equip de futbol? Tot és treball en equip, oi?
Tots i cada un dels membres del grup són imprescindibles perquè el sistema funcioni bé. Hem de treballar tots junts en una sola direcció però, per trobar-la, ens hem d’escoltar i respectar-nos els uns als altres. Així com gaudir dels èxits i aprendre de les coses que no surtin bé per a seguir endavant.
 
Com vivíeu la música de petits?
La música sempre ha estat present en les nostres vides. Fins i tot alguns de nosaltres venim de família de músics.
 
Quina cançó recordeu de quan éreu petits?
Hi ha cançons molt senzilles que són impossibles d’oblidar… Dalt del cotxe, El gall i la gallina, Plou i fa sol… però també n’hi ha moltes que aprenem sense adornar-nos; i no són res més que totes aquelles cançons que escoltaven i cantaven la generació dels nostres pares.
 
Què tenen els nens que no tinguin els adults quan escolten música? 
La música pels nens és gairebé màgia, sobretot els primers cops que l’escolten.
 
Tots els nens i nenes canten i sembla que així expressen moltes emocions i s’ho passen bé cantant, i en canvi, quan ens fem grans tenim més vergonya i ens dediquem majoritàriament a taralejar… què ens estem perdent els que no cantem per vergonya?
Creiem que la manera com canten les persones les defineix molt. La veu transmet moltes emocions. Si escoltem algú podem endevinar una mica si és extrovertit o bé tímid; si és temerari, si és generós… Per tant, si no cantes mai, (sobretot davant d’algú altre) no tens tantes oportunitats de conèixer-te a tu mateix. Sí que passa que quan la gent està contenta, com per exemple quan guanya el barça o quan és festa major, sempre hi ha cançons, i això passa en totes les edats. Qui canta els seus mals espanta, que diuen!
 
Per què deu ser que és tan familiar el vostre públic?
Creiem que un parell de raons per les quals atraiem a gent de totes les edats és perquè cantem un bon grapat de cançons tradicionals; cançons en la nostra llengua que tothom pot entendre i que, d’alguna manera, no moren mai. L’altra raó és perquè cantem a capella. Tota la màgia de la veu queda al descobert i capta molt l’atenció del públic. Nosaltres naixem “programats” per captar la veu humana, sobretot de la nostra mare, i rebre molta informació a través del timbre i l’entonació de les veus de cada persona. Tot i així, estem molt més habituats a sentir música instrumental que no pas música a capella, i per això, quan ho fem, quedem captivats.
 
Quina música escolteu a casa?
Música coral, jazz de tot tipus i música catalana, tant tradicional com actual.
 
Quina música creieu que s’ha de fer escoltar als nens i nenes per educar-los musicalment?
Sempre és bo escoltar música de tot tipus. Els gèneres i músics bons són infinits. Però potser, per als més petits, és més estimulant escoltar música senzilla on intervingui una veu (per allò que hem dit abans) i perquè també implica que hi ha una lletra, una història.
 
Quina és la cançó que us agrada més cantar?
En tenim moltes. Com que hem estat molt de temps amb el mateix repertori, en cada concert descobriem alguna cosa nova de cada cançó. Una cançó que ens posa molt contents és un espiritual negre que es diu “I’m gonna sing”.
 
Ens expliqueu una mica com serà el concert que porteu al Festivalot?
Serà un concert bestial. Bestial perquè a cada cançó apareix una bèstia. A vegades amagada dins la cançó o directament és la protagonista de la història.
Perquè cap nen s’hauria de perdre el concert del Quartet Mèlt?
Ens agrada tant fer el que fem i gaudim tant fent-ho, que esperem que qualsevol persona, sigui infant o adult, frueixi tant com nosaltres durant el concert. Volem passar una molt bona estona amb tots vosaltres!

Deixa un comentari