Introducció a les havaneres, per les Anxovetes

A compàs de dos per quatre, Les Anxovetes ens expliquen una mica d’història de les havaneres i ens introdueixen a un món de pescadors, aigua salada, viatges i moltes aventures. Les coneixeu, oi, a la Tona, la Montse i la Marta? són les dolces veus de les havaneres que triomfen allà on van a cantar! Al Festivalot les tindrem en un concert gratuït a la Plaça del Pallol, el dissabte 28 de maig al migdia, concert-vermut FESTIVALOT!

Ens sabríeu explicar amb un conte breu la història de les Havaneres?

Què millor que fer-ho amb una havanera!

De quins temes estrella parlen les havaneres que canteu?

Les havaneres que cantem tracten temes molt diversos, tots voltant sobre el mateix eix: la mar.  Són cançons que parlen de viatges, d’aventures, de nits a la taverna, d’enyorança, de somriures, d’amor, de por…

Hi ha alguna havanera que hagi donat la volta al món?

No sabem si n’hi ha que hagin donat la volta al món, però sí que les havaneres parlen de viatges i aventures, i conviden a endinsar-se en mars llunyans i a descobrir experiències noves per llavors tornar a casa i compartir-les amb els nostres.

Les veus de les havaneres sempre les han posat els pescadors. Sou les primeres “sirenes”que us atreviu a posar-hi veu femenina?

Sabem que no som les primeres perquè abans nostre hi ha hagut cantants solistes d’havaneres, com són la Sílvia Pérez Cruz o la Neus Mar entre d’altres. Pel que fa a grups formats per dones, en una entrevista a ràdio l’Escala vam descobrir que hi havia hagut un grup als anys 80, Les Algues, format per dones, i que van estar tocant fins entrada la dècada dels 90.  Elles van ser les pioneres, les primeres sirenes de les havaneres.

Com vivíeu la música quan éreu nenes? Ja escoltàveu havaneres?

Des de ben petites totes hem estat envoltades d ‘alguna manera o altra de la música. Sempre ens ha agradat la música i com no, cantar. D’havaneres dues de nosaltres n’havíem escoltat algun cop però res de manera usual. Per altra banda, el pare de la Tona cantava a un grup d’havaneres que es deia Voramar i ella si que sempre ha estat molt més aprop d’aquest estil.

Si n’haguéssiu de triar una, quina havanera cantaríeu per cridar l’atenció d’un nen? per què?

Potser el “Vell pescador” seria una bona manera d’enganxar-lo.  És un “valset” mariner, i amb el ritme ja es convida a moure les cames i picar de mans.  A més, la lletra d’aquesta cançó parla precisament d’un pescador que li explica a un nen com és el mar, i la tornada és molt gràfica i clara, senzilla d’aprendre i d’assimilar.

Com a Anxovetes, per què creieu que agradeu tant al públic familiar?

Dins el terme de ‘’públic familiar’’ hi tenen cabuda petits i grans, i partint de l’experiència personal, estem veient que les havaneres agraden tant a persones adultes com als més petits de la casa(per sorpresa nostra) i sovint hem vist que han estat els nens que han arrossegat els pares a anar-nos a escoltar.

És cert que l’havanera té aquest compàs de dos per quatre, enganxadís, fàcil de ballar i d’entendre, amb melodies escoltables i amb lletres que expliquen històries que poden entendre pares i fills.

Deixa un comentari