Halldor Mar: “La música entra als nens de manera natural”

 

Halldor petitSisa, Raimon, Lluís Llach, Serrat… I per què no cantar-los en anglès? això és el que fa l’islandès Halldor Mar, que té un accent català més bo que la majoria de nosaltres… Ja fa dècades que està instal·lat a Barcelona, on dóna classes de guitarra i fa concerts sempre que el conviden. Al Festivalot l’hem convidat! El podreu veure en un concert Plus (només per als que tingueu polsera/hagueu comprat una entrada) el dissabte 28 de maig al Saló de descans. No us el podeu perdre, us encantarà!

Vas néxier a Islàndia. Com va ser la teva infància allà? Quines diferències veus amb els nens d’aquí?

Vaig tenir una infància molt tranquil·la. Allà, l’hivern és molt llarg i a la mínima que feia bon temps sorties a fora a jugar: un dia bo no es podia desaprofitar. La principal diferència amb els nens d’aquí és sobretot que allà tot és molt rural. Són com les diferències que hi ha entre els nens de la ciutat i els d’un poble. A la ciutat tot està més programat, més controlat i, en canvi, al poble, quan jo era petit hi havia més llibertat. Per qüestions de clima passes moltes hores dins de casa llegint, jugant a cartes, fent maquetes d’avions, etc.

Com viuen la música els nens islandesos?

Com els nens de tot el món, crec. Pot ser que en les reunions familiars es canti més que aquí. Allà una festa sense una guitarra per acompanyar les cançons no és una festa.

Ens dius una cançó d’un grup islandès que t’agradi?

En tinc moltes i m’és difícil destacar-ne només una. Una cançó que m’agradava molt quan era petit es diu “Bíólagid” del grup  Studmenn.

Algun animador infantil islandès que ens puguis dir?

Buff, ara mateix no em ve cap al cap… Com que fa tants anys que estic aquí no conec ningú que ho faci avui en dia. En la meva época m’agradava molt un duet humorístic que es deia Halli & Laddi. En Laddi és ara un reconegut actor a Islàndia.

Ja has pensat quin repertori faràs al Festivalot? Has tocat mai davant de tants nens i nenes?

Sí, sí, ja està tot preparat! Ja vaig tocar al festival Petits Camaleons amb un públic ple de nens. Va ser una experiència genial i tinc ganes de repetir-la.

Cantes cançons catalanes emblemàtiques, tradicionals i de la nova cançó en anglès. Es pot internacionalitzar la música en català?

És clar que sí i aquest disc ho demostra. Tot es pot versionar i adaptar als nous temps, sobretot amb una cosa tan universal com la música.

La cançó i la música van junts amb moviments de protesta i canvi com és el cas de la nova cançó. Quin efecte té la música amb els nens? Com els pot revolucionar a ells?

La música entra als nens de manera natural, visceral, i la viuen amb molta intensitat. Poden escoltar la mateixa cançó mil vegades i no se’n cansen. Per mi, és important que soni bona música en una casa on hi ha nens, sigui de l’estil que sigui i, sobretot, que aprenguin a tocar qualsevol instrument, els enriqueix d’una manera extraordinària. És una educació que no té preu i que surten beneficis per tot arreu, a nivell emocional, motriu, cognitiu, d’autoestima, etc.

Com vius la música en família?

La meva dona i jo som músics tots dos. Vam fer la carrera de guitarra clàssica. Els meus fills toquen tots un instrument. Per nosaltres això és importantíssim. Toquen el piano, el violí i el violoncel cada fill respectivament.

Fas classe de guitarra als nens, explica’ns algun anècdota que hagis viscut amb ells i coses que has après amb aquesta feina.

Treballar amb nens m’ha ensenyat la importància de la paciència i la regularitat, tant per a ells com per a mi. He tingut alumnes que ara tenen la seva banda o projecte musical i això em satisfà molt.

Deixa un comentari